Greșeli frecvente în timpul periajului dentar

1. Periuta de dinti este corespunzatoare? Luati in considerare marimea gurii atunci cand achizitionati o periuta de dinti. Daca simtiti ca va chinuiti prea mult sa deschideti gura pentru ca periuta sa incapa, aceasta este probabil, prea mare.

Manerul trebuie sa fie, de asemenea, confortabil. Cu cat va este mai simplu sa utilizati periuta, cu atat este mai probabil sa o folositi in mod corect.

Expertii sustin ca o persoana care isi periaza dintii corect o poate face atat cu periuta manuala cat si cu cea electrica. Responsabilitatea utilizarii corecte ii apartine celui care periaza dintii.

2. Unele periute de dinti au peri inclinati, in timp ce alte tipuri au perii drepti. Medici stomatologi sustin ca nu exista o diferenta majora intre aceste tipuri. Specialistii sunt de parere ca totul tine mai de graba de tehnica, decat de pozitia perilor aparatului de periat dintii.

Ce este insa important sa va amintiti, este ca periutele ale caror peri sunt prea duri pot leza gingiile. Expertii in igiena orala recomanda periutele cu peri moi. Perii trebuie sa fie suficient de robusti pentru a indeparta placa, dar nu destul de rigizi incat sa raneasca.

Nu sunt recomandate periutele de dinti care au in alcatuire par natural.
3. Frecventa si durata periajului dentar:  Se recomanda periajul usor al dintilor de cel putin doua ori pe zi. De 3 ori este cel mai bine.

Periajul ar trebui sa dureze cel putin doua minute (3 minute este cel mai bine). Majoritatea nu respecta acest timp de periaj. Impartiti gura in patru cadrane si acordati minim 30 de secunde fiecarui cadran. Unele periute de dinti sunt puse in vanzare cu un mini-cronometru atasat.

4. Efectuati periajul prea des sau prea dur? In timp ce periajul de 3 ori pe zi este ideal, mai mult ar putea avea un efect negativ asupra sanatatii orale. Periajul excesiv poate duce la expunerea radacinii  dintelui sau la inflamarea gingiei.

Periajul viguros poate, de asemenea, sa erodeze smaltul dintilor. Secretul este sa va spalati usor, timp de 2-3 minute.

5. Miscarile la periaj sunt corecte? Miscarile orizontale viguroase de-a lungul gingiei pot duce la abraziuni. Pozitionati perii la 45 de grade pe linia gingiei si faceti miscari scurte.

Periati usor dintele cu miscari de sus in jos si nu cu miscari de stanga-dreapta. Miscarile trebuie sa fie verticale, nu orizontale. Asigurati-va ca periati suprafetele exterioare si interioare ale dintelui, zonele de mestecare si limba.

6. Nu incepeti periajul din acelasi punct de fiecare data cand va spalati pe dinti. Nu incepeti mereu din acelasi loc, pentru cade obicei inspre sfarsit va grabiti si astfel apar in cavitatea bucala zone curatate mai atent si altele superficial datorita plictiselii.
7. Curatati suprafata interioara a dintilor? Cei mai multi dintre oameni uita sa spele suprafata interioara a dintilor. Placa se poate depune oriunde. Stomatologii au constatat ca cel mai des este ignorata suprafata interioara a dintilor din fata.

8. Pastrati bine periuta de dinti? Bacteriile se pot dezvolta pe o periuta de dinti insuficient clatita. Posibil ca data urmatoare cand va veti spala pe dinti, sa introduceti in gura vechile bacterii.

Daca aveti o periuta de dinti care este mereu umeda, in aceasta se vor afla tot timpul bacterii. Pentru a evita acest lucru scuturati bine periuta dupa periaj.

10. Schimbati suficient de des periuta de dinti? Specialistii recomanda sa se schimbe periuta de dinti la fiecare trei sau patru luni sau chiar mai devreme daca perii acesteia sunt uzati. Atunci cand perii isi pierd flexibilitatea normala si incep sa se uzeze sau sa se rupa, schimbati periuta de dinti.

Tineti cont mai degraba de starea periutei de dinti si a perilor acesteia decat de perioada de timp in care o folositi. Unele periute au partea din mijloc colorata. Decolorarea acesteia va avertizeaza ca este momentul sa o schimbati.

11. Va spalati imediat dupa masa? De fapt, este mai bine sa asteptati 30 de minute dupa masa, inainte de periaj. Calitatea periajului poate fi scazuta de zaharurile sau ph-ul unor alimente.
12. Udati periuta inainte sa va spalati pe dinti? Nu trebuie sa udati periuta cu exceptia situatiilor in care folositi o periuta cu peri tari si trebuie sa-i inmuiati putin cu ajtorul apei.

13. Va clatiti gura cu apa sau cu apa de gura? Prin acest lucru de fapt, indepartati fluorul lasat de pasta de dinti care are rol de strat protector pentru prevenirea cariilor dentare.

Specialistii recomanda sa se evite clatirea, mai ales dupa spalatul dintilor seara. In acest fel va ramane un film de fluoruri peste dinti, peste noapte.

14. Folositi corect ata dentara? Decat sa fortati curatarea dintilor cu ata dentara, fapt ce ar putea afecta gingiile, mai degraba puteti sa folositi o miscare de zig-zag pentru ca ata dentara sa patrunda intre dinti si sa-i curete.

Leave a reply